Peste 1,5 milioane dintre români trăiesc cu mai puțin de trei euro pe zi, asta însemnând sub 15 lei. Aceștia sunt considerați a fi cei mai săraci dintre europeni,se arată într-un raport publicat de Monitorul Social.
Lunar, aceste persoane au venituri mai mici de 400 de lei. 373 de lei de persoană, mai exact. Îngrijorător este faptul că vorbim despre oameni care muncesc, dar, și așa, trăiesc cu mult sub limita traiului decent. Oficial, numărul românilor considerați săraci trece de 5 milioane de persoane. În România sunt în jur de șase milioane de angajați, iar peste două milioane dintre ei sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Asta înseamnă 1.200 de lei net, lunar.
Cea mai ridicată incidență a sărăciei e în rândul celor cu vârsta de sub 18 ani, peste o treime dintre aceștia s-au aflat sub pragul de sărăcie, mult peste nivelurile corespunzătoare adulților, potrivit Institutului Național de Statistică.
Ce mai arată datele raportului
Populația vârstnică (65 ani și peste) este afectată într-o măsură mai redusă de sărăcie (aproape 1 din 5 dintre aceștia), nivelul ratei fiind inferior mediei pe ansamblul populației.
Aproape un șomer din doi este sărac, bărbații având o situație mai grea, comparativ cu femeile aflate în șomaj (de două ori mai mulți bărbați decât femei).
Sărăcia este inegal distribuită în țară. Cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (36,1%), Sud-Vest Oltenia (34,2%) și Sud-Est (31,2%), iar cea mai mică în București-Ilfov (10,2%).